kansenvoorwest-logo-middel-3186

Nieuwsbrief juli 2021

 
Van de programmamanager

We wanen ons deze dagen in Keynesiaanse tijden. Met de BAR (Brexit Adjustment Reserve), Next Generation EU, RRF, JTF, REACT begint het al aardig op een Marshall-plan te lijken. Hoewel er vast ook wel weer een neoklassiek tijdperk op volgt, merk ik in elk geval dat de impulsen veel economische energie losmaken en misschien uiteindelijk echt nog wel gaan zorgen voor het vrijwel halen van de circulaire en klimaatdoelen. Want alles wat loskomt is op deze zelfde doelen gericht.

Bij Kansen voor West was het nog nooit zo druk. Maar ook dat geeft positieve energie. We zijn dan ook op stoom met de REACT EU impuls. Een fors deel van de aanvragen is behandeld, beschikt en de 20% voorschotten gaan nu, vlak voor het zomerreces als warme broodjes over de toonbank. Wat een leuke projecten van kleine startups en scale-ups heeft dit opgeleverd. Wat een veerkracht toont West-Nederland.
Helaas zal het niet lukken om alles af te handelen voor de zomer, maar we komen wel een heel eind. Er zijn altijd projecten die uitvallen, omdat ze toch niet uitvoerbaar zijn voor eind 2023 en daar moeten dan zorgvuldig nieuwe voor geselecteerd worden. Dat doen we voor een klein stukje nog in september. Dank gaat uit naar onze deskundigencommissie en ons dedicated team, die de klus toch maar mooi geklaard hebben en naar onze eigen mensen die het snel hebben overgepakt. Trots op mijn mensen, dat ze vol gas meegaan in de positieve post-corona flow.

Heel voorzichtig hebben we de afgelopen weken een paar fysieke bijeenkomsten gehad, maar het was toch nog 95% online. Voordeel is dat je dubbel zoveel kunt wegwerken.

Jammer was wel dat we hierdoor met het Comité van Toezicht uiteindelijk virtueel moesten doen en daardoor niet live bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad aanwezig konden zijn. Een gemiste kans om de vele innovaties voor de landbouw van de toekomst te zien, maar de mooie presentatie maakte veel goed. Bij het Comité konden we een positief jaarverslag presenteren. Wel zijn er zeker een aantal projecten met een verhoogd risico qua afronden voor eind 2023, vooral grote energieprojecten lopen door allerlei tegenslagen vaak flinke vertraging op.

Het afgelopen kwartaal waren er startgesprekken bij het AMDEX fieldlab, Imaging, de Motor. Local Heroes; Smart Logistic Assistent; Offshore solar demonstrator, de Black Reactor; ERS; Asbetter; Goldilocks; Bridge; Van Zon naar Schone Tractie; Smart Sustainable Shipping, circulair en cementloos beton. Het zijn stuk voor stuk mooie projecten die de groene economie dichterbij brengen. Een aantal zijn duurzame, gedegen projecten die hun bijdrage leveren, maar er zitten ook potentiële gamechangers bij die zeer veel impact kunnen hebben. Het zijn er deze keer te veel om ze allemaal even kort te karakteriseren. Daarvoor verwijzen we graag naar onze LinkedIn-pagina (uitgelichte projecten) en website www.kansenvoorwest2.nl (alle projecten ) en nieuwsberichten

Nog mooier waren de eindgesprekken, want dan kunnen we de mooie resultaten zien. Dat was het afgelopen kwartaal het geval bij TIMA (lasrobots voor de scheepsbouw); Samen Sterk voor een Toekomst op Rotterdam Zuid (met nieuwe kansen voor de groep jongeren die het verst van de arbeidsmarkt staan); de Startmotor (met een blauwdruk om meer doorstroming in je bedrijf en daarmee in de arbeidsmarkt te krijgen); de Lerende Steen (waarbij een verbrandingsoven zich aanpast en daardoor energie spaart op wat hij tegenkomt met slimme sensoren); Achteroever Wieringermeer (met o.a. de ontwikkeling van een businessmodel voor de Chinese wolhandkrab); 

 
Update REACT EU:
Zoals zojuist aangegeven is het vlot gegaan met REACT EU. Helemaal afgehandeld is het nog niet, er zullen in september nog een aantal projecten uit de wachtrij bij de deskundigencommissie komen. Volg de monitor op de website met alle actuele cijfers klik hier>> 

Gesloten is per 23-06-21 
REACT Zuid-Holland regionaal breed – Digitaal en Groen (P6.PZH.R1) 
Voor deze openstelling kunt u geen aanvragen meer indienen, voor de andere openstellingen wel. Hiervoor sluit u achteraan in de wachtrij. Om te bepalen hoe lang die wachtrij is kunt u voornoemde monitor op de website raadplegen of uw steunpunt bellen.

Voor meer actuele informatie volg:
https://www.kansenvoorwest2.nl/nl/subsidie/react-eu/
 
Project uitgelicht:
Goldilocks by Sea

Hout verbranden is minder duurzaam dan er biobrandstof uitpersen. Houtafval wordt met duurzame methanol gemengd. Het wordt dan mogelijk er vloeibare lignine uit te halen.  De energieopbrengst van het hout is dan veel hoger.  De vergelijking met een grote espressomachine wordt gemaakt door directeur Michael Boot, waarbij het afgetapte product als een “lungo” is; een bruine vloeistof en de “koffieprut” de cellulose. De cellulose kan gebruikt worden als grondstof voor de papierindustrie of voor de productie van bio-ethanol, maar het is het bedrijf te doen om de bruine vloeistof. Die kan dienen als biologische brandstof voor bijvoorbeeld scheepsmotoren.
Middels de REACT EU subsidie uit Kansen voor West kan dit project de stap maken van een demofabriek in Geleen naar een full scale pilotfabriek in de Rotterdamse haven. Dit geeft een mooie impact op de Rotterdamse industrie.

Lees het gehele artikel in de Volkskrant 

en zie ook de website:

 
Consultatie JTF
Binnen de familie van de structuurfondsen (ESIF fondsen kortweg genaamd) is met het Just Transition Fund een nieuwe kind geboren. Dit fonds is onderdeel van de Green Deal en zal net als EFRO op grond van dezelfde regels worden uitgevoerd. Binnen het Kansen voor West gebied zijn twee regio’s geselecteerd. Uit het Europese Just Transition Fund komt een budget van € 58,5 miljoen beschikbaar voor duurzame transitie van het industriegebied Groot-Rijnmond en hetzelfde bedrag voor IJmond. Hierna wordt Groot-Rijnmond uitgelicht.

De grootste opgaven zijn het versnellen van de energietransitie, het vernieuwen van de economie en het veerkrachtig maken van de arbeidsmarkt. Inzet op decarbonisatie door het versneld verminderen van fossiel energieverbruik en CO2-uitstoot door inzet op meer duurzame energiebronnen (elektrificatie, waterstof etc.). Inzet op decarbonisatie door vernieuwing met duurzame, circulaire waardeketens in de havenindustrie. Op de arbeidsmarkt ontstaan nieuwe banen waarvoor de juiste competenties moeten worden aangeleerd en bestaat er al een vacatureoverschot om te verminderen, waarbij ook het imago van de haven als aansprekende werkomgeving kan worden verbeterd. Binnen de kaders van bestaand beleid, actuele ontwikkelingen en de 'spelregels' bij het Europese budget, is gekozen de middelen hiervoor in te zetten. 

De programmapartners voor het JTF Groot Rijnmond (bestaande uit 16 gemeenten) en provincie Zuid-Holland vragen uw reactie op voorgaande keuzes. Deze consultatie bestaat uit vijf vragen die u kunt beantwoorden. We vragen met name de partijen in Groot-Rijnmond die betrokken zijn bij de transitie naar een fossielvrije industrie en belangengroeperingen te reflecteren op de vragen.  
U vindt de keuzes en de vragen hier >.
 
Wij schetsen u daar ook bondige achtergronden en een visuele weergave van de doorlopen analyseslagen, waaruit de drie programmalijnen voortkomen. Ter concretisering van die drie programmalijnen staan voorbeelden vermeld van soorten projecten die voor aanvragen tot subsidie in aanmerking zouden komen.
 
Via deze link kunt u tot en met 27 augustus uw reactie geven op de gestelde consultatievragen. Bij voorbaat dank voor uw inbreng.

Later leggen we u wellicht de keuzes van JTF IJmond voor. Ook via andere kanalen worden reacties opgevraagd. Over de governance en uitvoering wordt nog nagedacht. Serieuze opties zijn om het binnen het KvW programma dan wel de KvW organisatie uit te gaan voeren. Na de zomer wordt hier snel meer over bekend.

 
Zomerreces

Houdt u er rekening mee dat in week 29 tm 31 er algeheel geen betalingen gedaan worden. Ivm de sluiting van de management autoriteit in genoemde periode.

In de regio Rotterdam geldt in week 29 t/m 31 tevens dat er geen aanvragen of voortgangsrapportages in behandeling worden genomen, de ICT helpdesk gesloten is en de accounthouders van uw project met verlof zijn. Dit geldt alleen voor Rotterdam in week 29 t/m 31 en week 32 en 33 voor Amsterdam. Voor overige steden en provincies zijn geen bijzonderheden te melden los van kleinere bezettingen in deze periode. 

Het team Kansen voor West wenst u een zeer zonnige zomer!

 
gegevens Q1 tm Q2 - 2021

Verleend 66 projecten verdeeld in:
 

 
KvW-REACT EU projecten:

KVW-00336 Volledig plantaardige vergisting van berm- en slootmaaisel - GROENG(R)AS
KVW-00341 MMOX Smart
KVW-00343 ROB4CROP
KVW-00345 GOLDILOCKS® BY SEA
KVW-00347 LocalHeroes - bestel het beste uit de buurt - digitale transitie voor weerbare retail!
KVW-00349 Obbotec - Selectieve Plastic Extractie
KVW-00351 PERISCOPE
KVW-00353 Circulair bio-composiet Duplicor
KVW-00356 Pilotopstelling voor de productie van bamboevezels en kortevezelmatten
KVW-00357 Smart & Sustainable Shipping Flevoland
KVW-00358 Digital Farming NHN
KVW-00362 Harbour Oil  - Plastic Waste to Chemicals
KVW-00363 ILS Configurator - eenvoudig digitaal samenwerken in de bouw
KVW-00366 BRIDGE-Gaan voor een Baan
KVW-00367 Laagdrempelige GDPR/AVG Compliance voor MKB
KVW-00370 Decision support systeem voor geautomatiseerde maritieme navigatie
KVW-00371 ShareBouw Amsterdam
KVW-00373 De Rosettasteen
KVW-00375 Xirqulate
KVW-00379 Offshore Solar Demonstrator
KVW-00380 REACT INH (Fonds)
KVW-00381 PITA
KVW-00382 Asbetter Acids Plant Study
KVW-00387 Smart Logistic Assistent
KVW-00391 SSIM-Audio Management
KVW-00396 Sevvy Smart E-Cooking
KVW-00400 Digitale warmte in de MRA
KVW-00417 Gebiedsgericht SLIM
KVW-00427 Leerpraktijkcentra voor Rotterdam-Zuid
KVW-00434 Van zon naar schone tractie (ZST)
KVW-00436 Motor in beweging
KVW-00443 Verwerking vezelversterkte thermoharders
KVW-00445 TWIN - Duurzame kozijnen voor de hoogbouw
KVW-00447 ERS
KVW-00453 BlackReactor
KVW-00458 CellPro
KVW-00459 Elektrificatie ombouwsysteem bestaande toestellen kleine burger luchtvaart
KVW-00461 Digitaal, Dichtbij en Duurzaam
 
KvW II projecten:
 
KVW-00213 Rozenburg
KVW-00245 Automatisering
KVW-00269 Willemsoord
KVW-00290 Duurzame moleculen - herindiening
KVW-00294 H2 Pioniers Utrecht
KVW-00302 Circulair ecosysteem in Utrecht
KVW-00304 Waterlab Circulair Water
KVW-00305 Opschaling van cementloos en circulair beton
KVW-00308 IMAGING
KVW-00309 AMDEX FieldLab
KVW-00312 Creatieve broedplaats De Vlugt
KVW-00315 Wijzigingsvoorstel naar toeleidingsmogelijkheden Duurzaamheidsfonds VvE's Den Haag
KVW-00317 Haalbaarheidsonderzoek Smart Shipyard
KVW-00320 Planet Bio Establishment Voucher
KVW-00324 Smart Maintenance Schaarhoogwerkers BSE
KVW-00327 TechGrounds Rotterdam
KVW-00328 Agbot - Autonome rupstrekker voor minimale bodemverdichting
KVW-00329 Ekobot – autonomous mechanical weed control
KVW-00332 Autonomous control volunteer potatoes
KVW-00477 Weed-Whacker –Autonome onkruid bestrijding--
KVW-00478 Projectplan Olgo LH20
KVW-00480 Optimalisering "drip-irrigatie" voor onbereden bedden teeltsystemen.
KVW-00482 Productierijp maken voorloze ploeg "Butterfly
KVW-00484 Benutten Phacelia voor natuurlijke plaagbestrijding van trips in uien
KVW-00487 Pre-pilot development Nature's Principles L-lactic acid production process
KVW-00489 Kennis uit data voor stikstof advisering
KVW-00494 Mechanisch stuursysteem
KVW-00499 Testen Suikerbieten vergelingsziekte in strokenteelt
 
Vastgesteld 18 projecten:KVW-00043 Smart Industry Fieldlab: ACM
KVW-00049 Achteroever Wieringermeer
KVW-00050 Clean & future proof mobility concepts
KVW-00052 Evergreen
KVW-00053 Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering
KVW-00054 De Lerende Steen
KVW-00082 Duurzame aardappelbewaring
KVW-00088 HealthTech Park
KVW-00096 Microalgae for the Replacement of Antibiotics in Livestock Production
KVW-00130 Verbonden met Zuid
KVW-00134 SurgINNOV
KVW-00152 Valorisatie PowerPlane
KVW-00183 Safer Patient Toileting System (SPTS)
KVW-00207 Asbeter, Industrieel Onderzoek asbestdestructie met afvalzuren
KVW-00220 H2Storage
KVW-00277 3D Printing voor Slimme Noodwoning
KVW-00296 BioMosae Proces Validatie 
KVW-00306 Goeree Telt 4 GOA mee