kansenvoorwest-logo-middel-3186

Van de programmamanager

Nog maar kort na de vorige nieuwsbrief meld ik me zo vlak voor het zomerverlof weer bij jullie.

De positieve lijn in ons Kansen voor West 2 programma zet zich gestaag door. Ook de afgelopen maanden mochten we weer een aantal projecten afronden. Praten over resultaten is, zo mogelijk, nog inspirerender, dan het gesprek aan de start.


Zo waren we in het prachtige Noorderpark in Amsterdam, slechts een metrohalte vanaf het Centraal Station, in een oase van rust waar een aantal gebouwen in en rond het park nu een belangrijke functie hebben voor de ondernemers in de wijk. Het bruist er van activiteit.

We waren op de Bouwschool in Den Haag, waar jongeren met een moeilijke achtergrond, toch een start maken voor werk in combinatie met opleiding. Samen met de zusterprojecten Energieakademie en Kenniscentrum Energie wordt door Den Haag echt werk gemaakt om de groep met een afstand tot de arbeidsmarkt toch klaar te stomen voor “new skills for new jobs”.

Bij de stedelijke adviesgroep Utrecht kreeg ‘Impuls Lage Weide” groen licht. Een zeer gevarieerd project om bedrijventerrein Lage Weide een impuls te geven. Vooral het werknemerscollectief is veelbelovend.  We waren ook voor een gesprek bij Multi-Flex Installatie: Upgrading the City 2.0. Bij dit demonstratieproject voor de Floriade wordt op en bedrijventerrein een 100% recycling bewerkstelligd.

Wat vertraagt, maar vol uit de startblokken, kwam Unmanned Valley in Katwijk, waar een fieldlab voor onbemande drones en vliegtuigen, wordt gerealiseerd.

Op 4 juli waren we bij het eindevent van Clean Future Mobiity op de RDM campus in Rotterdam, waar we weer prachtige voorbeelden van innovaties konden zien toegepast, onder andere in oldtimers.

Comite van Toezicht
Het Comite van Toezicht was dit jaar te gast op het Science Park in Utrecht. Indrukwekkend innovatief waren de drie bezochte projecten: I-Tops (gentransplantatie); 3R Toxflow (alternatief voor dierproeven) en Neuroshirt (de ‘tomtom voor de chirurg’). We vergaderden op de Life Science Incubator uit Kansen voor West 1. Het was mooi om te zien dat de incubator zeer goed gebruikt wordt.

Uiteraard stond het jaarverslag 2018 centraal. Leest u ook de interviews eens na in het publieksjaarverslag. Ze staan geheel in het teken van de circulaire economie: BioHydrogen (groene waterstof); Waste to Chemistry (ongesorteerd afval naar methanol) en de duurzame betondroger van Rewinn.

Toekomst
Er wordt onverminderd hard gewerkt aan de Regionale Innovatie Strategie voor de nieuwe programmaperiode. De afgelopen maanden zijn we ondergedompeld in de wereld van de KIA’s en KIC’s: de kennis- en innovatieagenda’s voor het nieuwe missiegedreven innovatiebeleid. Er zijn veel raakvlakken met onze strategie en we denken dat zo veel meer innovatie-implementatie kunnen bereiken.

Verder denken en praten we verder over een continuering van de samenwerking met het Europees Sociaal Fonds. Er is een brief van de acht betrokken wethouders (ESF en EFRO van de G4) onderweg naar staatssecretaris Van Ark. De vier grote steden denken dat een Regionale Arbeidsmarkt Strategie van groot belang is. Een krimp regio is immers  heel wat anders dan een regio waar de groep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt nog steeds groeit. Echter, niemand twijfelt er aan dat we elkaar hard nodig zullen hebben.

Ruud van Raak, mei 2019


terug naar nieuwsbrief juli 2019