kansenvoorwest-logo-middel-3186

Project uitgelicht: Wings for Aid

onbemande vliegtuigjes overbruggen ‘the last mile’

Bij humanitaire rampen, zoals de overstromingen in Myanmar en Haïti, aardbevingen in Pakistan en Nepal, orkanen in Amerika en tsunami’s in Zuidoost Azië, willen hulpverleners zo snel mogelijk de slachtoffers in de afgelegen gebieden bereiken om ze te kunnen voorzien van de noodzakelijke hulpgoederen (zoals dekens, voedsel, water en medicijnen).

Maar dat lukt vaak niet omdat het overbruggen van de laatste 200 km voor onoverkomelijke problemen zorgt. Op deze ‘last mile’ zijn bruggen verwoest, wegen onbegaanbaar, of de omstandigheden gevaarlijk.

Een logistiek systeem - volautomatisch
Wings for Aid is een logistiek systeem dat ervoor zorgt dat kleine onbemande vliegtuigjes, 24/7, veilig, betrouwbaar en accuraat noodhulp kunnen brengen op plekken die op een andere manier nauwelijks bereikbaar zijn. De vliegtuigjes zien er vriendelijk en ongevaarlijk uit. Ze zijn ook groot genoeg om in één keer flink wat pakketten mee te kunnen nemen. Ook deze kartonnen pakketten zitten vol innovatie. Ze bevatten hulp voor tussen de 40 en 100 mensen per dag en hebben hun eigen vleugels voor een veilige landing.

Een complete kenniscoalitie
Voor het (door)ontwikkelen van Wings for Aid is het noodzakelijk dat de hele keten betrokken is: technische partners, universiteiten, overheden en NGO’s. Ontwerpbureau VanBerlo (Ypenburg) en TU Delft zijn belangrijke leden van deze coalitie.

Internationaal leidend
Door Wings for Aid te steunen, bouwt Den Haag door aan haar imago van stad van vrede en recht. En wordt, samen met het MKB en de universiteiten, internationaal leider op het gebied van onbemande technologie bij humanitaire hulp. Met steun van het Wereld voedselprogramma van de VN zijn inmiddels de eerste testvluchten uitgevoerd in de Dominicaanse Republiek.

Looptijd: van 1-10-2016 t/m 31–12-2018
Bijdrage van Kansen voor West: € 2.828.303
Zie voor meer informatie en updates www.wingsforaid.org

terug naar nieuwsbrief november 2018