kansenvoorwest-logo-middel-3186

Project uitgelicht

Kleine ondernemers welkom in Amsterdam Zuidoost 


Heesterveld in Amsterdam Zuidoost is een wijk waar heel wat te doen is. Zo’n 50 jaar geleden gebouwd als onderdeel van de Bijlmer is het gebied inmiddels aan een flinke opknapbeurt toe.

Woningbouwcorporatie Ymere was in 2007 van plan om de ruim 300 appartementen te slopen om plaats te maken voor iets nieuws. Maar daar stak de crisis een stokje voor.  De sloop werd uitgesteld. In plaats daarvan gaan de gemeente en de woningcorporatie investeren in de bestaande gebouwen èn in ondernemende bewoners. De grootste uitdaging zijn de ‘plinten’, in gewoon Nederlands, de begane grond. Volgens de mode van de jaren 80 zijn dat vaak dichte muren met daarachter een kelderbox of een fietsenstalling. Dat ziet er niet fijn en behoorlijk gesloten uit. Door deze plinten open te maken ontstaat ruimte voor nieuwe dingen. Bedrijfsruimte voor startende ondernemers uit de wijk bijvoorbeeld die niet bij de bank terecht kunnen, of voor wie gewone bedrijfsruimte in Amsterdam onbereikbaar is. Als de plinten een hele andere uitstraling krijgen, profiteert de hele wijk daarvan mee. Peter Blonk (projectdirecteur) zegt het zo: ‘de Ondernemershub Heesterveld is een vliegwiel. Wij investeren er in, maar mensen gaan er mee aan de slag. Het Europese geld was net dat steuntje in de rug dat we zo goed konden gebruiken om het echt goed te doen.’

Ondersteuning
Ook ondernemen moet je leren en verreist een netwerk. Daar komt de Ondernemershub Heesterveld om de hoek kijken. Deze Hub is ‘horizontaal bedrijfsverzamelgebouw’ verdeeld over de plinten in de hele wijk. Een bijzondere plek waar startende en doorgroeiende ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, netwerken en advies krijgen van ervaren ondernemers. De werkplekken zijn en betaalbaar. Dit alles maakt dat de ondernemers zich kunnen focussen op hun groei.

Combinatie
Wat dit project bijzonder maakt is een combinatie van fysieke aanpassing van de omgeving in combinatie met advisering, netwerk en een gedreven community (fysiek en sociaal).

Concreet
Van vier wooncomplexen wordt de plint omgetoverd tot werk-/bedrijfslocaties. Deze ruimtes worden onderverdeeld in oa. flexwerkplekken, zelfstandige studio’s, winkelpanden en sportruimtes en biedt daardoor ruimte voor elk type onderneming.. Doel is om ondernemers te laten doorgroeien naar andere plekken in Amsterdam, waardoor er steeds ruimtes vrijkomen voor nieuwe startende ondernemingen die zo ook de kans krijgen zich door te ontwikkelen.

terug naar nieuwsbrief mei 2019