kansenvoorwest-logo-middel-3186

Scheveningers aan de slag dankzij Europees en Haags geld

Inwoners en ondernemers op Scheveningen gaan vanaf half juli samen projecten opzetten om onze kustplaats te verfraaien en om werkgelegenheid te creëren. Daarvoor krijgen zij 430.000 euro van het Europese subsidieprogramma Kansen voor West en 429.000 van de gemeente Den Haag. Zelf leggen de initiatiefnemers een soortgelijk bedrag op tafel.

Ideeën die op dit moment leven: de verbouwing van een pand aan de Keizerstraat tot YMCA-hotel, de aanleg van wifi en douches op het strand en mogelijk ook de restauratie van een vleetlogger.

Eigen initiatief

Scheveningen is de eerste plaats in een grote stad waar de methode CLLD (community led local development) wordt toegepast. In Nederland en Europa is al wel ervaring opgedaan met CLLD in plattelandsgebieden. Volgens de methode zetten bewoners en bedrijven zelf de projecten op, in dit geval in samenwerking met de Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS). Het doel is om in drie jaar tijd 27 van deze projecten te voltooien

Teun van Dijk, voorzitter van de SIOS: “Er leeft veel op Scheveningen. Initiatieven te over. Een klein startkapitaal helpt mensen hun initiatief in een duurzame activiteit om te zetten. Dat zijn de kansen die we geboden krijgen en die we dienen waar te nemen. Het met elkaar kiezen voor nieuwe initiatieven is wat SIOS mogelijk wil maken.”

Wethouder  Karsten Klein: “Eigen initiatieven van inwoners en ondernemers moeten de ruimte krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat op Scheveningen inwoners en ondernemers iets moois tot stand gaan brengen.”

Kansen voor West

In het subsidieprogramma Kansen voor West hebben de vier grote steden en de Randstadprovincies hun krachten gebundeld. De Randstad moet uitgroeien tot één van de economisch sterkste grootstedelijke regio’s in Europa. De subsidie van Kansen voor West komt uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.​