kansenvoorwest-logo-middel-3186

Graanelevatoren uit de steigers

Vorige week zijn de steigers rond de graanelevatoren verwijderd.  Komende week wordt de verlichting aangebracht 

In Rotterdam-Zuid staat het Maassilo-complex, dat in 1906 werd gebouwd voor de opslag van graan. Het bestaat uit een silo met drie elevatoren. Een elevator is een graantoren, die als een grote stofzuiger het graan uit de scheepsruimen zoog en transporteerde naar de silo. Het complex was tot 2003 in gebruik, waarna sindsdien alleen de silo een herbestemming kreeg (bedrijfsverzamelgebouw voor jonge ondernemers en een hippe evenementenlocatie).
De drie torens met hun loopbruggen en loopdekken raakten langzamerhand ernstig in verval. Kansen voor West droeg bij aan het renoveren en toegankelijk maken van twee van de drie elevatoren, zodat deze als zichtbare en tastbare overlevering van de havenactiviteiten uit de vorige eeuw behouden zijn gebleven.

Op verzoek van de gemeente heeft een aantal in een stichting verenigde ondernemers elkaar gevonden in het in ere herstellen van deze graanelevatoren. Zij voelen zich met de Rotterdamse havens verbonden en wilden graag iets terugdoen voor de stad. Met de renovatie van de elevatoren werd deze plek als blikvanger van Rotterdam-Zuid nieuw leven ingeblazen. Bij de werkzaamheden werden werkzoekenden met een uitkering ingezet om hen de mogelijkheid te geven ervaring op te doen, wat hun kansen op de arbeidsmarkt heeft vergroot. Door de renovatie zijn twee van de drie torens geschikt gemaakt voor nieuwe bestemmingen, bijvoorbeeld voor horeca of een innovatief bedrijf. De derde toren staat later in de planning van de stichting.

'Het huidige Rotterdam is voor een belangrijk deel gebouwd op het succes van de graanoverslag. De Maashaven was dé graanhaven van Rotterdam.'

Het project Renovatie graanelevatoren Maashaven, is onderdeel van Kansen voor West I.