kansenvoorwest-logo-middel-3186

EU-leiders bereiken akkoord over herstelfonds en begroting

Na vier lange dagen onderhandelen zijn de 27 regeringsleiders eruit. Ze hebben een akkoord bereikt over het herstelfonds dat de economie van de EU een steuntje in de rug gaat geven. Er staat ook een handtekening onder de meerjarenbegroting voor 2021-2027.

De onderhandelingen  verliepen stroef. Zuiderlijke staten wilden hulp in de vorm van subsidies, de noordelijke landen, en met name Nederland, staan op het standpunt dat hulp gepaard moet gaan met hervormingen.

Na ruim vier dagen onderhandelen is er nu een akkoord waarin ongeveer de helft van het herstelfonds  van 750 miljard bestaat uit leningen en de rest uit subsidies. Er komt een 'noodrem'. Wanneer landen die steun aanvragen niet voldoen aan de voorwaarden kan de betaling tijdelijk worden stopgezet.

Het coronaherstelfonds is gekoppeld aan de meerjarenbegroting van 1.074 miljard van de Europese Unie. Nederland behoort tot de nettobetalers. Dat wil zeggen dat Nederland meer geld afdraagt dan er aan subsidies voor terug komt. Om dat meer in evenwicht te brengen, krijgt Nederland korting. In de komende periode wordt dat ca. 2 miljard.
Overigens profiteert Nederland op een andere manier van het EU lidmaatschap. Bijvoorbeeld doordat we in de Rotterdamse haven 25% van de invoerrechten mogen houden, in plaats van de gebruikelijke 20%.

Hoeveel geld er precies naar Nederland komt, moet nog berekend worden.