kansenvoorwest-logo-middel-3186

Duurzaam energiesysteem Pampus

Forteiland Pampus.
Een innovatief duurzaam energiesysteem wordt uitgerold op Forteiland Pampus, waardoor het eiland volledig zelfvoorzienend en fossielvrij zal zijn. 

Forteiland Pampus is, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, UNESCO-werelderfgoed: een monumentaal eiland, centraal gelegen in het IJmeer en middenin Nederland onder de rook van Amsterdam. Pampus herbergt 400 jaar geschiedenis, van toegangspoort tot Amsterdam in en na de 17e eeuw, tot sluitsteen van de waterlinie Stelling van Amsterdam. Met jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers is Forteiland Pampus het drukstbezochte fort van de Stelling van Amsterdam.

Opmerkelijk is dat het eiland al off- grid is sinds 1895!
Men maakt gebruik van biovergisting: keuken- en tuinafval wordt op het eiland omgezet in biogas en mest. Sinds de oplevering van het eiland is sprake van autarkie: er gaan geen kabels, leidingen of buizen naar de wal. Waar dit historisch gezien voornamelijk handig was om ten tijde van oorlog zelfvoorzienend te zijn, is dit gegeven nu de basis voor onze fossielvrije toekomst. 

Duurzame opwekking zal gaan plaatsvinden door de inzet van wind, zon en biomassa. Daarnaast wordt energie opgeslagen met waterstof en batterijen, en de opwek en distributie van duurzame warmte. Het complete energiesysteem zal worden aangestuurd door een innovatief smart grid system, waarin vraag en aanbod worden gebalanceerd. Voor het energiegebruik geldt het principe op=op, omdat niet de vraag, maar het aanbod gaat bepalen hoeveel energie er wordt verbruikt.

Door zelfvoorzienend en fossielvrij te zijn zal Pampus bijdragen aan de verduurzaming van de regio en de erfgoedsector. Pampus als fossielvrije off-grid locatie met een flexibel gebalanceerd energiesysteem dient daarmee als unieke schaalbare showcase voor de regio en daarbuiten.

Meer info:
https://lnkd.in/ekBKdtUr
https://lnkd.in/eg2CiCt3
https://lnkd.in/eVm7FupU


#pampus #forteiland #offgrid #zelfvoorzienend #klimaatneutraal
Forteiland Pampus Bart Kuilman