kansenvoorwest-logo-middel-3186

Bridge, Gaan voor een Baan

Hoe kunnen de kansen op de arbeidsmarkt van jongeren op Zuid verder worden vergroot? Deze vraag is leidend bij de pilot die op het moment loopt en is de basis voor een samenwerking van zes vmbo-scholen in Rotterdam Zuid, dertien werkgeversorganisaties in de Rijnmond en de gemeente Rotterdam. De pilot is mogelijk gemaakt door een subsidie van REACT/Kansen voor West.

Veel jongeren van Zuid hebben moeite om hun plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. Ze hebben niet de juiste papieren, kampen met problemen of hebben niet een stimulerende omgeving. De Coronacrisis heeft hun positie verder verzwakt.

Om de kansen van jongeren op Zuid te vergroten loopt sinds 2016 het loopbaanoriëntatie en -begeleidingsprogramma (lob) BRIDGE met de AanDeBak-garanties: een baangarantie voor mbo-studenten in de zorg, techniek, haven en bouw. BRIDGE is breed opgezet en stimuleert leerlingen vanaf groep 6 van de basisschool tot en met de uitstroom van het mbo.

Onderzoek leert inmiddels dat de BRIDGE-aanpak effectiever kan. Daarnaast heeft de coronacrisis voor veel verandering (en dus noodzaak tot aanpassingen) gezorgd. De vmbo-scholen, werkgeversorganisaties en de gemeente hebben nu de handen ineengeslagen in een pilot. Deze richt zich niet alleen op vmbo-leerlingen maar ook op ouders én werkgevers. De nieuwe aanpak wordt in het schooljaar '21/'22 getest op de zes vmbo-scholen. De ervaringen worden gebruikt om een Corona-proof en makkelijk uit te rollen-pakket voor het vmbo te ontwikkelen.

 

https://www.nprz.nl/activity/react-gaan-voor-een-baan

https://www.nprz.nl/activity/aandebak-garantie