kansenvoorwest-logo-middel-3186

ARTIS-Micropia wint nu ook ‘beste van de besten’

Internationale musea bekronen Micropia als Project of Influence

Op de dag af drie jaar na opening van ARTIS-Micropia door koningin Máxima, is het museum zaterdagavond in Dubrovnik tijdens de jaarlijkse The Best in Heritage conferentie uitgeroepen tot ‘Project of Influence 2017’. De voorzitter van het congres waar prijswinnende musea uit de hele wereld bijeenkomen prees de mogelijkheden die de baanbrekende technologie in Micropia biedt om het onzichtbare zichtbaar te maken, en de microben dichtbij het publiek te brengen.

 

Stemming

Micropia werd als winnaar gekozen na een stemming door alle aanwezige instituten op het Best in Heritage congres. The Best in Heritage wordt georganiseerd door Europa Nostra en is een internationaal, jaarlijks evenement waar alleen prijswinnende musea en erfgoedprojecten aan deelnemen. Er worden ieder jaar meer dan twintig deelnemers uitgenodigd. De 28 deelnemende musea en instituten van dit jaar kwamen onder meer uit de VS, Japan, India, China en vele Europese landen. De prijswinnende deelnemers en juryleden mochten stemmen op hun favoriet en stemden massaal op Micropia. Het publiek, de moderatoren, juryleden en de keynote-sprekers kozen samen de winnaar van Project of Influence.

Professor Tomislav Šola, voorzitter van The Best in Heritage, prees tijdens zijn toespraak de technologische innovatie van Micropia, en zei ook: “Micropia laat zien dat een lastig onderwerp als microben mensen niet alleen aan het denken zet, maar ook leuk kan zijn.” Haig Balian, ARTIS-directeur en bedenker en maker van Micropia: “Na de Europese museumprijzen voor meest innovatief museum en voorbeeld voor musea van de 21ste eeuw, is deze prijs weer een erkenning dat het belang van natuur en het ervaren ervan van grote waarde is.”

Prijzenregen

Het in Amsterdam gelegen ARTIS-Micropia werd in 2016 al bekroond met de Kenneth Hudson Award voor meest innovatieve museum van Europa tijdens de European Museum of the Year Award (EMYA). De European Museum Academy bekroonde Micropia met de DASA Award. In 2015 werd Micropia in Londen tijdens het Museums + Heritage Awards gala ‘highly commended’ door de jury in de categorie beste museum internationaal. De Museums + Heritage Awards worden beschouwd als de Oscars van de internationale museumwereld.