kansenvoorwest-logo-middel-3186

2,5 miljoen euro subsidie voor kanker- en hersenonderzoek

In een nieuw te bouwen innovatiecentrum bij Amsterdam UMC op de Zuidas werken wetenschappers en onderzoekers samen met het midden- en kleinbedrijf (MKB), farma-industrie en kennisinstellingen voor nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten. Kansen voor West, een samenwerkingsverband van de vier randstadprovincies en de vier grote steden, geeft dit samenwerkingsmodel een subsidie van bijna 2,5 miljoen euro.

 

In het nieuwe centrum gaan kankeronderzoekers samenwerken met neurowetenschappers. Deze kruisbestuiving moet leiden tot nieuwe celtherapieën, zoals immuuntherapie tegen kanker of stamceltherapie bij multiple sclerose. In het Imaging Center van Amsterdam UMC is de effectiviteit van de behandeling te volgen.

Therapieën van de plank halen
Het onderzoekscentrum heeft als ambitie innovatieve celtherapieën naar de patiënt te brengen. Hematoloog Tuna Mutis, van Amsterdam UMC: “Medicijnen voor bijvoorbeeld bloedkanker zijn duur en vaak gemaakt voor één persoon. In het onderzoekscentrum willen we therapieën ontwikkelen die breed toepasbaar zijn voor een grote groep patiënten. Hetzelfde geldt voor behandelingen voor hersenziekten.”