kansenvoorwest-logo-middel-3186

€ 4,2 miljoen voor de composietindustrie Zuid-Holland

Het Composite Automation Development Centre (CADC), fieldlab voor de automatisering en digitalisering van de composiet-maakindustrie, ontvangt een bijdrage van € 4,2 mln. vanuit samenwerkingsverband Kansen voor West.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en Frank Puchala, Haags vertegenwoordiger van Kansen voor West, overhandigden een cheque aan de projectpartners van het CADC tijdens het InnovationQuarter jaarevent op 11 juni. De bijdrage is voor vijf jaar, maar de fysieke research faciliteit SAM XL blijft ook daarna bestaan.

Geautomatiseerde productie van composietonderdelen

8 projectpartners – Airborne, TU Delft, Fokker, Airbus, TNO, GTM, Kok & Van Engelen en Suzlon – werken binnen het CADC samen om de nieuwe mogelijkheden voor productie-automatisering en digitalisering van de composiet-maakindustrie te realiseren. In het fysieke onderzoekscentrum SAM | XL (Smart Advanced Manufacturing XL) in Delft wordt technologie ontwikkeld en gedemonstreerd voor de geautomatiseerde productie van grote lichtgewicht composietonderdelen voor vliegtuigen, windturbinebladen, ruimtevaartuigen en maritieme toepassingen.

Het fieldlab richt zich op sectoroverstijgende industriële uitdagingen met betrekking tot de voortdurende commerciële levensvatbaarheid en technische haalbaarheid van huidige en toekomstige productielijnen. Door de samenwerking met onderwijsinstellingen als TU Delft, InHolland en de Haagse Hogeschool is de hele matrix van vaardigheden aanwezig voor een succesvol fieldlab: kennis, technische en professionele vaardigheden.