kansenvoorwest-logo-middel-3186

Actueel

Discussie
In het Europarlement en daarbuiten is de discussie over de toekomst van de structuurfondsen losgebarsten. Nederland en Duitsland zijn van mening dat EFRO en ESF van grote toegevoegde waarde zijn voor de economische ontwikkeling van een regio. Elders gaan stemmen op om regionale ontwikkeling over te laten aan de lidstaten zelf. EFRO en ESF zouden dan overbodig worden, of veel kleiner dan nu het geval is. Komend najaar zullen EFRO en ESF hun argumenten extra onder de aandacht brengen van stakeholders en het brede publiek.
Rotterdam heeft eerste elektrische watertaxi
Rotterdam heeft als eerste in Europa een volledig elektrische watertaxi. De taxi is op 13 juni officieel in gebruik genomen. De nieuwe watertaxi is stil en een stuk zuiniger dan watertaxi's die op brandstof varen. De accu's van de elektrische watertaxi komen uit auto's van Tesla.Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober
Door heel Nederland laten bedrijven zien hoe wetenschap ons leven verandert. Daar zijn ook bedrijven en organisaties bij die mede met Europees geld betaald zijn. Nieuwsgierig: www.weekendvandewetenschap.nlBeschikte projecten vanaf 1 april:
VvE -Duurzaamheidsfonds Den Haag
Kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen uit dit fonds een lening krijgen om hun pand duurzaam te maken. De ambitie is met ruim 350 leningen 1.600 woningen aan te pakken.
Noorderpark Onderneemt – Amsterdam
Het Noorderpark biedt onderdak aan creatieve ondernemers. De paviljoens van het Noorderpark zijn bijzonder vormgegeven, maar kampen met achterstallig onderhoud en een gebrek aan voorzieningen. Met geld uit dit project worden dat aangepakt.

Technische Bijstand West Regio, Amsterdam, Utrecht en Den Haag
4% van de beschikbare subsidie is gereserveerd om Kansen voor West II uit te voeren. Dat wordt Technische Bijstand genoemd.

Microalgae for the Replacement of Antibiotics in Livestock Production – Flevoland
Microalgen worden straks op grote gekweekt om hun geneeskrachtige werking. De verwachting is dat het gebruik van antibiotica bij mens en dier daardoor drastisch omlaag kan. NexTechnician Opleidingshuis Mobiliteitstechniek – Amsterdam In dit project worden technische mensen opgeleid voor de mobiliteitsbedrijven. Denk hierbij aan garages, bijvoorbeeld.
Slim Gemaakt – Rotterdam Zuid (GTI)
Het MKB in Rotterdam-Zuid wil nieuwe beroepsopleidingen op maat stimuleren in de metaal- en maakindustrie. En zo de werkloosheid onder jongeren verder terugdringen.

PowerParking – Flevoland
Een aantal partners rond vliegveld Lelystad gaat samenwerken om de parkeerterreinen te voorzien van zonnepanelen, laadpalen en ledverlichting. Het terrein gaat dan energie opleveren in plaats van kosten.
Verbonden met Zuid – Rotterdam Zuid (GTI)
Het doel van het project is om concreet 75 - 100 vacatures gedurende de looptijd in te vullen door middel van op maat gemaakte leerwerktrajecten met jongeren uit Rotterdam- Zuid.

High TIF Living Labs – Amsterdam
SRON, UvA en VU gaan samenwerken op het Science Park en kiezen ervoor hun hightech infrastructuur en expertise inclusief clean rooms vanaf 2016 onder te brengen in één faciliteit: HighTIF Living Labs. Daar kan het MKB van profiteren. Want er is grote behoefte om nieuwe producten te testen voor ze echt in productie genomen kunnen worden.

TMI-POC fonds – Flevoland
Het bevorderen van economische groei in het regionaal bedrijfsleven is een belangrijke doelstelling van de provincie Flevoland. Het TMI-POC fonds is bedoeld innovatieve MKB bedrijven met groei-ambities, die willen investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten en verkeren in de zogeheten proof-of-concept (POC) fase.

Bamboe wordt verf, plastic en composiet – Noord-Holland
Bamboe is sterker dan staal en lichter dan aluminium. Het is een prima alternatief voor hout. Fijngemalen levert het vezels op die verwerkt kunnen tot verf, bijvoorbeeld. Daarnaast is het mogelijk om er composiet van te maken; een nieuwe grondstof voor vliegtuigmaterialen.
terug naar nieuwsbrief september 2017