kansenvoorwest-logo-middel-3186

Bean me up!

Er zijn volop marktkansen voor eiwitrijke gewassen vanwege de toenemende roep om verantwoord, lokaal geproduceerd eiwit.

Zo liggen er op korte termijn kansen bij de teelt van peulvruchten voor menselijke consumptie en de sterk groeiende markt van veganistische, vegetarische en flexitarische producten.

In het project ‘Bean me up!’ worden de technieken doorontwikkeld om eiwitten uit veldbonen te onttrekken om daarmee de veldboon als alternatief in te zetten voor de eiwitten die uit de importsoja worden verkregen. Hiermee wordt de verwaarding van veldbonen tot een bron van eiwitten mogelijk. In het project worden:

  1. de technieken doorontwikkeld voor de extractie van eiwit uit de veldboon, inclusief het applicatie- en formuleringsonderzoek voor de toepassing van deze eiwitten in voedsel.
  2. de teeltmethodieken en teeltprotocollen voor grootschalige rendabele teelt van de veldboon ontwikkeld inclusief de businessmodellen zodat de landbouwsector in Noord-Holland deze veldboon kan produceren

Op deze wijze wordt een importonafhankelijke rendabele korte keten in Noord-Holland gerealiseerd voor productie en toepassing van het eiwit uit de veldboon in de voedselverwerkende industrie. Hiermee draagt het project bij aan de Klimaatdoelstellingen en aan de Eiwittransitie.

Het project wordt uitgevoerd door 10 partijen, elk met hun eigen werkzaamheden en expertise. Met elkaar werken zij samen aan alle activiteiten op het gebied van de procestechnologie, de agribusiness en de marktmodellen.Lees meer:
https://www.inholland.nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/bean-me-up/

#duurzaam  #lokaal  #vergroening  #peulvruchten

Inholland Rotterdam Feike R van der Leij