kansenvoorwest-logo-middel-3186

Nieuwe energie voor Groenoord

Woningcorporatie Stichting Woonplus  Schiedam werkt samen met gemeente Schiedam, provincie Zuid-Holland en diverse andere partijen hebben een lokale green deal gesloten met als doel de wijk Groenoord voor 2030 geheel aardgasvrij te maken.

Groenoord werd in de jaren ’60 gebouwd. Er is veel hoogbouw, de woningdichtheid is hoog en er is weinig variatie in typen woningen. Woonplus bezit ongeveer 58% van alle woningen.

Groenoord ligt naast de LON, de hoofdtransportleiding van restwarmte van de afvalverbranding in Rozenburg naar het warmtenet van Rotterdam. Uit onderzoek blijkt  de ontwikkeling en uitrol van een warmtenet de goedkoopste manier om de wijk aardgasvrij te maken.

De subsidie is bedoeld voor de eerste fase van het project. Hierin worden 915 woningen op het warmtenet aangesloten. Dit is de cruciale eerste fase in de uitrol van het warmtenet. Als dit slaagt volgt de rest van de wijk. 

Het aardgasvrij maken van Groenoord zal resulteren in een grootschalige reductie van de CO2 uitstoot van de wijk: wanneer het warmtenet is uitgerold voor de hele wijk zal de gebouw gebonden CO2 uitstoot van de wijk zijn verminderd met 6.736 ton per jaar, oftewel een afname van 49%.

Looptijd van 1 augustus 2019 tot 1 april 2023
Bijdrage van Kansen voor West € 3.655.425
Meer informatie www.europaomdehoek.nl

Een goede samenwerking