kansenvoorwest-logo-middel-3186

Nieuwe materialen voor de 3D-print industrie


De berg plastic afval neemt enorm toe. Dit heeft niet alleen grote negatieve effecten voor het milieu, maar zorgt ook voor een grotere belasting op de beperkt beschikbare hoeveelheid niet-hernieuwbare fossiele grondstoffen zoals olie en gas.

Recycling van plastic en gebruik van plantaardige stoffen zou een alternatief kunnen zijn. Maar helaas is de kwaliteit van het gerecyclede plastic afval matig, en kan maar een klein deel van het bestaande plastic afval gerecycled worden. Daarnaast is het aandeel bioplastics nog erg klein. Dit komt doordat de beschikbare bioplastics zich niet of nauwelijks kunnen meten met olieplastics, tenzij ze ontwikkeld zijn voor specifieke toepassingen zoals in de verpakkingsindustrie.

Het consortium gaat in dit project (DURAPRINT) twee type duurzame 3D-printbare  filamenten (= 'draden')ontwikkelen. De filamenten zullen gemaakt worden van gerecycled PET (polyethyleentereftalaat) afval en van het plantaardige PEF (polyethyleenfuranoate).

Het consortium ontwikkelt ook PEF filament dat door de superieure materiaaleigenschappen gebruikt kan worden in een veel groter toepassingsgebied dan de huidige bioplastics. Op deze manier draagt DURAPRINT bij aan de verduurzaming van de 3D-print industrie. 

Het consortium bestaat uit  Reflow B.V., een jong bedrijf gevestigd in Amsterdam en hoofdaanvrager van DURAPRINT, HVC-groep, Ioniqa, Indorama, Corbion en 3D Makers Zone.

Looptijd van 22 augustus 2018  tot 1 april 2021

Bijdrage van Kansen voor West € 307.568

Meer informatie: www.europaomdehoek.nl

Een goede samenwerking