kansenvoorwest-logo-middel-3186

XL 3D Printer presenteert resultaten

Het project XL 3D Printing komt voort uit een initiatief van DUS Architecten, dat zichzelf in 2011 de vraag stelde; “wat als we gebouwen kunnen 3D Printen”. Het bedrijf was geïnspireerd geraakt door de recente opkomst van 3D printtechnieken voor de productie van relatief kleine producten.

Al snel groeide de overtuiging dat het ook mogelijk moet zijn om gehele gebouwen uit 3D geprint materiaal te kunnen construeren. Het 3D Print Canal House initiatief was geboren. Binnen dit project zijn met een internationaal team van partners uit verschillende sectoren gezamenlijk de benodigde technieken voor de bouw van een 3D geprint grachtenpand (als showcase) ontwikkeld.

De 3D print technieken zijn samen met de partners uit het consortium verder door ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in unieke geprinte bouwproducten die een wereldwijde innovatieve uitstraling hebben. Hiermee is de Amsterdam Metropool Regio de voorloper geworden van nieuwe disruptieve 3D print technologie.

Qua machinepark (hard en software) is de stand van zaken van de XL 3D Printers nu:

KamerMaker 1 (bestond al voor start project), geoptimaliseerd qua extrudertechniek;
KamerMaker 2 (in opbouw bij start project), geoptimaliseerd qua extrudertechniek;
Robot (statisch) is aangeschaft en gebouwd tijdens de projectperiode;
Robot (op track) is aangeschaft en gebouwd tijdens de projectperiode;

 
De stap van de Kamermakers naar de Robots is een belangrijke ontwikkeling geweest. Met de kamermakers printten we nog met een x-y-z frame (lineair techniek). De robots hebben een stap richting industrialisering van 3D printen mogelijk gemaakt.