kansenvoorwest-logo-middel-3186

Europese subsidie voor innovatie in de Metropoolregio Amsterdam

Bedrijven en kennisinstellingen kunnen tot 1 mei subsidie aanvragen voor projecten die innovatie bevorderen. Binnen het EFRO Kansen voor West-budget voor de Metropoolregio Amsterdam is een budget beschikbaar van 8 miljoen euro.

De tender is gericht op het versterken van de regionale economie.

De projecten die in aanmerking komen voor financiering moeten het innovatiesysteem in de metropoolregio versterken en verbreden en zich focussen op kennisvalorisatie. Ook fieldlabs zijn een speerpunt. Dit zijn praktijkomgevingen waar bedrijven en kennisinstellingen innovatieve oplossingen ontwikkelen en testen.

Samenwerking staat centraal, niet alleen tussen bedrijven en kennisinstellingen, maar ook tussen sectoren. Crossovers in bijvoorbeeld agro & food, creatieve industrie, energie, life sciences & health, kunnen innovatie kansen opleveren die bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen in de regio.

 

Succesvolle voorbeelden
Voorbeeld van een gesubsidieerd project is het Green Innovation Cluster, dat als doel heeft innovatie in de tuinbouwsector rondom Amsterdam te stimuleren. Er zijn 12 concrete projecten ontwikkeld voor het duurzaam versterken van deze sector. Een ander voorbeeld is het Imaging Center Amsterdam. Het VUmc is  gestart met de bouw van het center, dat onderdak biedt aan een hightech radio-chemisch laboratorium dat geneesmiddelen en therapie op maat ontwikkelt. Het project Tracing & Trading brengt de universiteit samen met het bedrijfsleven in dit laboratorium.

Kwaliteit projectaanvragen
Organisaties kunnen tot n 1 mei 2017 een subsidieaanvraag indienen. Een onafhankelijke deskundigencommissie beoordeelt de aanvragen inhoudelijk op een aantal criteria. De commissie kijkt niet alleen naar de projecten zelf maar ook naar wat er daarna gebeurt: Is er een daadwerkelijk marktperspectief? Hoe ziet de business case er werkelijk uit?

Projectidee
Met het EFRO Programmabureau Amsterdam kunt u uw projectidee bespreken. U kunt bij hen terecht voor het toetsen van een idee of de beoordeling van concept projectinitiatieven. Het e-mailadres is KansenvoorWest@ez.amsterdam.nl.