kansenvoorwest-logo-middel-3186

BIMINI Biotech bootst de natuur na in strijd tegen kanker

Het Rotterdamse bedrijf BIMINI Biotech ontwikkelt innovatieve medicijnen tegen kanker door specifiek de celgroei te remmen. Dit gebeurt op basis van een nieuw mechanisme, dat kijkt naar  het groeihormoon dat uiteindelijk zorgt voor celgroei, -reproductie en -regeneratie. Deze aanpak bootst op elegante wijze de natuur na door de cel minder gevoelig te maken voor groeihormoon, zoals te zien is bij het Laron-syndroom (een specifiek type dwerggroei). Bij dit syndroom, waarbij de functie van de groeihormoonreceptoren verstoord is, blijkt resistentie te bestaan tegen onder andere kanker.

 

Aangezien dit mechanisme niet alleen bij de ontwikkeling van kanker betrokken is, maar ook bij andere indicaties zoals metabole stoornissen en veroudering, kunnen hier op termijn ook kansen ontstaan om de nieuwe methode van BIMINI toe te passen.

Het ontwikkelen van nieuwe therapieën is duur, maar omdat dit een veelbelovende ontwikkeling is, krijgt BIMINI een bijdrage van € 200.000 uit het UNIIQ-fonds. UNIIQ is een investeringsfonds dat speciaal is opgericht om bedrijf in de proof- of-concept fase te ondersteunen.  UNIIQ wordt voor een belangrijk deel gevuld met geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.