kansenvoorwest-logo-middel-3186

Poep lijkt oplossing voor diabetes I


Het microbioom, de samenstelling van de micro-organismen in de darm, speelt een centrale rol in het behoud van de gezondheid. Een verstoord evenwicht wordt in verband gebracht met verschillende ziektes, waaronder Type 1 diabetes mellitus (T1DM).

T1DM, vroeger bekend als jeugddiabetes, komt steeds meer voor. Op dit moment is het slechts mogelijk om met insuline-toediening de ernstige gevolgen van de ziekte te beperken. Maar een op de twee mensen met T1DM heeft last van chronische complicaties.

Caelus heeft in nauwe samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) een unieke behandeling op basis van darm-bacteriën (microbioom) ontwikkeld. Deze gaat uit van een 'poeptransplantatie' om de samenstelling van het microbioom te herstellen. Recent heeft een team van het Amsterdam UMC aangetoond dat deze behandeling bij nieuwe patienten de afbraak van de bètacellen in de alvleesklier kan remmen en de restfunctie voor tenminste 12 maanden in stand houdt. Mogelijk werkt deze aanpak ook bij patienten die al langer insuline gebruiken. Het doel van het deLIVER project is om deze veelbelovende behandeling op grotere schaal aan te kunnen bieden.

 

Looptijd van 1 januari 2019 t/m 31 december 2021

Bijdrage Kansen voor West € 156.662

Meer informatie www.europaomdehoek.nl

 

Een goede samenwerking