kansenvoorwest-logo-middel-3186

Opto-electronica wordt stuwende kracht voor innovatie


Fotonica of Opto-elektronica is een wetenschappelijke en technische discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica). De wereld kan niet meer om fotonische apparaten heen. Het belang ervan, zowel op economisch als maatschappelijk vlak, is bijzonder groot Het gebruik en de toepassing van fotonische componenten, tools en technieken speelt in veel sectoren al een grote rol, maar als ‘enablers’ vormen fotonische apparaten en fotonische technologieën een stuwende kracht voor innovatie.

Fotonica is door de Europese Commissie erkend als een key-enabling technology. Waar de twintigste eeuw gezien kan worden kan worden gezien als de eeuw van het elektron, zien velen de eenentwintigste eeuw als de eeuw van het foton.

Met fotonica kunnen we, met een minimale belasting van de leefruimte, blijven voorzien in onze groeiende behoeftes op het gebied van communicatie, leefcomfort en gezondheid. De verwachte economische groei van de fotonica-industrie is veel hoger dan die van de economie in zijn geheel. Voor de fotonica-industrie worden de komende vijf tot tien jaar wereldwijd groeicijfers verwacht van tussen de 10% en 40%.
 
De fotonica-industrie richt zich op grote applicatiemarken. Het fotonica-cluster in Nederland omvat meer dan 160 bedrijven waar al vele duizenden mensen werkzaam zijn. Zowel bij grote bedrijven, als bij de vele mkb’s en start-ups in de sector.

In dit project worden twee nieuwe applicatie labs opgezet binnen het Dutch Optics Centre van TNO.
* Medical Photonics: diagnostiek, therapie (puls lasers, breed golflengte laser, UV, image sensoren en detectoren);
• Optical communication: snel schakelbare componenten, optische signaalprocessing, ultra-snelle elektrisch-optische (e/o) en optisch-elektrische (o/e) conversie.

Looptijd van 1 september 2017 tot en met 31 augustus 2020

Bijdrage van Kansen voor West € 618.298

Meer informatie www.europaomdehoek.nl

 

Een goede samenwerking