kansenvoorwest-logo-middel-3186

AguroTech

De wereldbevolking staat aan de vooravond van een globale crisis. Waterschaarste neemt toe door een groeiende wereldbevolking en voedselbehoefte. De landbouwindustrie is zowel cruciaal voor het verbouwen van voedsel, als grootgebruiker van water. In Nederland, beregenen boeren hun akkers veelal op gevoel, met veel waterverspilling als gevolg. Door deze verspillingen en steeds vaker voorkomende lange periodes van droogte dreigen oogsten te mislukken. Omdat ook in Nederland water een steeds schaarser goed wordt, stijgt de behoefte bij boeren naar technologie dat waterverbruik in de landbouw kan verminderen. Eerst wilde AguroTech pilots doen bij boeren die hun gewassen op zandgrond verbouwen. Dit is typisch een bodemtype wat water slecht vasthoudt. Bij het inschrijven was er, tot de verbazing van AguroTech, ook veel belangstelling bij boeren uit Flevoland. Hier wordt vooral verbouwd op kleigrond; een bodemtype wat vocht goed vasthoudt. Het bleek dat ook deze boeren last hebben van waterschaarste en behoefte hebben aan waterbesparende technologie.
AguroTech is opgericht als joint-venture met Innoseis Holding, een spin-off van het Nikhef instituut. Innoseis heeft ervaring met het maken van sensoren die gebruikt worden in de olie- en gasindustrie. Deze ervaring gaat AguroTech gebruiken om sensoren te ontwikkelen voor bodemvochtmetingen. Dit systeem vertaalt meetwaarden naar een makkelijk te volgen beregeningsadvies voor de boeren. In de AguroTech app kan de boer bijhouden waar, wanneer, en met hoeveel water er beregend moet worden. In dit project wordt het systeem getest op kleigrond in Flevoland bij het Proefbedrijf Praktijkonderzoek Plant en Omgeving Lelystad en tien boeren in de omgeving. Hier worden de laatste stappen gemaakt voor marktintroductie, zoals het doorontwikkelen van de app, het communicatienetwerk, en de implementatie van machine learning waardoor het beregeningsadviesmodel op den duur verbeterd wordt.
Het project past zowel binnen de actielijn Groen Regionaal, als Digitaal Regionaal. Het betreft hier doorontwikkelingen van een duurzame, groene, en circulaire innovatie, met waterbesparing, brandstofbesparing, en besparing op gewasbeschermingsmiddelen als gevolg. Ook gaat het hier om een Smart Farming technologie, waar gebruik gemaakt wordt van machine learning, met toenemende groene en economische voordelen. Met een werkend prototype is AguroTech met haar Saturnia sensor aangekomen in de precommercialisatie-fase, ofwel de Second Valley of Death (TRL 8). Dit project is de laatste stap die genomen moet worden voordat het product op de markt komt. Na de demonstraite in een reële omgeving, is AguroTech klaar om data-gestuurde landbouw aan te drijven en boeren te helpen bij het behalen van maximale productiviteitsresultaten.

Looptijd 30 juni 2021 t/m 1 januari 2023

Bijdrage Kansen voor West € 193.148,19
Meer informatie: www.europaomdehoek.nl

Een goede samenwerking