kansenvoorwest-logo-middel-3186

Project uitgelicht: Semiotic Labs

Sensoren en slimme algoritmes voorspellen onderhoud


Semiotic Labs monitort de conditie van motoren en rotating equipment voor onder meer de gemeente Rotterdam, Vopak en een brouwerij. Op basis van sensoren en slimme algoritmes voorspelt Semiotic Labs wanneer en waarom motoren en rotating equipment faalt. Daarmee wordt ongeplande stilstand voorkomen door tijdig onderhoud uit te voeren.

In de eerste fase van het project werden enkele honderden sensoren in het veld geplaatst. Op basis van de ervaring is de technologie verder ontwikkeld. Op die manier is een oplossing ontstaan die in staat is om tot enkele maanden vooraf een naderend falen te signaleren. De combinatie van betaalbare sensortechnologie en kunstmatige intelligentie levert een conditiemonitoringsoplossing op die op grote schaal kan worden toegepast. In Europa zijn ongeveer 100 miljoen elektromotoren de werkpaarden van de industrie. Omdat gemiddeld 7% van de motoren jaarlijks faalt zorgt dit voor een verlies in productiecapaciteit van 7 tot 14 miljoen uur per jaar.

Daarnaast verbruikt een falende motor 10% - 15% meer energie. Door onderscheid te maken tussen een hoger energieverbruik als gevolg van een verhoogde inzet en als gevolg van schade kunnen 20 - 30 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom worden voorzien.

Om de ongeplande stilstand te elimineren en het energieverbruik terug te dringen is het nodig om alle 100 miljoen motoren van de sensoren te voorzien. We hebben geen tijd te verliezen!

Semiotic Labs is gevestigd in Leiden.
Semiotic Labs heeft van UNIIQ een investering ontvangen van € 300.000,00.

 terug naar nieuwsbrief december 2017