kansenvoorwest-logo-middel-3186

Europese subsidie voor Leer-werkplaatsen in Utrechtse wijken

ROC Midden Nederland en MBO Utrecht slaan de handen ineen om studenten zorg/welzijn voor te bereiden op de snel veranderende zorgvraag in de Utrechtse wijken. Daarvoor ontvingen de bestuursvoorzitters op vrijdag 27 mei uit handen van wethouder Jeroen Kreijkamp (Economische Zaken en Onderwijs) een subsidie van ruim één miljoen Euro. Met de subsidie wordt de succesvolle bestaande leer-werkplaats Zorg & Zo in Overvecht uitgebreid. Ook komen er nieuwe leer-werkplaatsen in Kanaleneiland en Zuilen/Ondiep.

Poject Leer-werkplaatsen
Veranderingen in de zorg- en welzijnssector vragen nieuwe kennis en vaardigheden van (toekomstig) medewerkers. Met de Europese subsidie van € 1.188.005,- gaan ROC Midden Nederland en MBO Utrecht het succesvolle concept van Leer-werkplaatsen in Utrecht uitbreiden. Zo wordt Zorg & Zo in Overvecht uitgebreid en er komen nieuwe Leer-werkplaatsen in Kanaleneiland en Zuilen/Ondiep. In deze Leer-werkplaatsen lopen studenten Zorg en Welzijn stage en de leerlingen passen hun nieuwe kennis en vaardigheden direct in de praktijk toe. De onderwijsinstellingen willen met de Leer-werkplaatsen hun onderwijsaanbod vernieuwen zodat afgestudeerden nóg beter worden opgeleid voor de zorgberoepen van de toekomst. Zij werken hierbij samen met zorg- en welzijnsinstellingen en de Hogeschool Utrecht.

Onderwijs en Arbeidsmarkt
Het project Leer-werkplaatsen is gericht op het verbeteren van de aansluiting tussen zorgonderwijs en arbeidsmarkt. Volgens wethouder Jeroen Kreijkamp (Economische Zaken en Onderwijs) vangt het project meerdere vliegen in één klap: “Dit is een flink subsidiebedrag voor een project dat een belangrijke Utrechtse uitdaging aanpakt. Namelijk het maken van leer-werkplaatsen en stageplekken in de wijk, voor een groep jongeren die hier zonder hulp moeilijk aan komt. Het aansluiten van opleiding op de veranderingen in de arbeidsmarkt op lokaal niveau is noodzakelijk. Zeker in Utrecht, waar bijna één op de vier banen een baan in de zorg- of gezondheidssector is. De samenwerking tussen de onderwijsinstellingen onderling en met de zorgsector in dit project is eveneens bijzonder”. Het project past ook binnen het Zorgpact Midden-Nederland, waarin de gemeente Utrecht samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven werkt aan de aansluiting van (zorg)opleidingen bij zorg- en arbeidsmarktvraag van de toekomst.