kansenvoorwest-logo-middel-3186

Eurocommissaris Cretu bezocht Rotterdam en Utrecht

Eurocommissaris Corine Cretu, verantwoordelijk voor Regionaal Beleid, bracht donderdag 24 september haar eerste werkbezoek aan Nederland. Dit gebeurde op uitnodiging van de managementautoriteit van het Europese subsidieprogramma Kansen voor West. Het doel van dit bezoek was mevrouw Cretu aan de hand van concrete projecten te laten zien hoe Europees geld besteed wordt, en wat daar de effecten van zijn. Het bezoek startte in Rotterdam.

 

Eurocommissaris Cretu eindverantwoordelijk voor een fonds (EFRO) dat projecten bekostigt die bijdragen aan de groei van de regionale economie. Ook Nederland profiteert hiervan. Alleen al in westelijk Nederland is 200 miljoen beschikbaar voor de periode 2014 – 2020. Om dit voor dit deel van het land in goede banen te leiden is Kansen voor West opgericht; een samenwerkingsverband tussen de vier Randstadprovincies en de vier grote steden. Van deze acht partners is Rotterdam gekozen tot managementautoriteit.

Werkbezoek
Cretu startte haar werkbezoek met staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) bij het Scheepvaart en Transport College (STC), een van de EFRO-projecten. STC is een toonaangevend internationaal kennisinstituut voor transport en logistiek, in het bijzonder op maritiem gebied.

Staatssecretaris Dijksma: “Dit kennisinstituut is tot stand gekomen dankzij EFRO-gelden. Werkgelegenheid, opleiding en innovatie komen hier samen. Daarmee geeft EFRO een extra impuls aan de regionale economie."

In deze, typische Rotterdamse omgeving, werd ze ontvangen door burgemeester Aboutaleb en wethouder Struijvenberg.

Wethouder Struijvenberg: ‘Rotterdam maakt al jaren gebruik van EFRO- gelden om projecten uit te voeren die de economische slagkracht van de stad en de regio  vergroten. Ik vind het een eer om de resultaten daarvan nu aan de Eurocommisaris te mogen laten zien’.

Utrecht
Omdat  Kansen voor West heel veelzijdig is, was het tweede deel van het bezoek gewijd aan projecten in Utrecht. Daar lag de focus op de samenwerking tussen wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven.

De eurocommissaris heeft aangegeven onder de indruk te zijn en graag op een later moment ook de rest van Kansen voor West te willen bezoeken.

Voor de pdf van het persbericht, klik hier