kansenvoorwest-logo-middel-3186

Startsein voor Kansen voor West II

Startsein voor Kansen voor West II

€ 190 miljoen aan EU-financiering voor innovatie en stedelijke ontwikkeling in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Elvira Sweet, gedeputeerde in de provincie Noord-Holland, heeft in aanwezigheid van bestuurders uit Landsdeel West in het provinciehuis in Haarlem het startsein gegeven voor Kansen voor West II, Europees Subsidieprogramma voor de regio West Nederland. Voorafgaand aan deze bijeenkomst werden stakeholders uit Noord-Holland geïnformeerd over de mogelijkheden die het nieuwe programma zal bieden. In de komende maanden volgen ook informatiebijeenkomsten voor stakeholders in de Zuidvleugel, Utrecht en Flevoland. In de loop van het voorjaar kunnen subsidieaanvragers hun projectvoorstellen indienen.

Eind december heeft de Europese Commissie haar goedkeuring gegeven aan het "operationele programma Kansen voor West II" voor 2014-2020 voor de regio West-Nederland. Dit betekent dat er de komende jaren 190 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beschikbaar is voor de regio. De EFRO middelen dragen bij aan het versterken van de innovatiekracht en de economische concurrentiepositie van het landsdeel. De middelen zijn vooral bedoeld voor projecten die de onderzoeks- en innovatiecapaciteit van de vier betrokken provincies en de vier grote steden versterken. De focus ligt daarbij op het MKB. Het programma is er verder op gericht om het aandeel van koolstofarme hernieuwbare energiebronnen te vergroten.

Maarten Struijvenberg, managementautoriteit van Kansen voor West en wethouder in Rotterdam verklaarde: "Ik ben blij dat de nadruk van het nieuwe investeringsprogramma komt te liggen op ondersteuning van het innovatieve MKB. En dat het meer dan ooit mogelijk is om de uitdagingen van stedelijke gebieden adequaat en duurzaam aan te pakken. De 8 miljoen burgers in de regio – en in het bijzonder die in de steden – hebben duidelijk baat bij investeringen die de werkgelegenheid en de levenskwaliteit vergroten"

West-Nederland is een zeer verstedelijkt gebied. Het programma bevat daarom ook een ambitieuze agenda voor duurzame stedelijke ontwikkeling, specifiek gericht op de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Een van de belangrijkste doelstellingen is de jeugdwerkgelegenheid in die steden te stimuleren.

Het investeringsprogramma heeft duidelijke doelstellingen, zoals:

Grotere beschikbaarheid van en betere toegang tot durfkapitaal voor innovaties van het midden- en kleinbedrijf;
Het deel van de opbrengst uit nieuwe producten voor kleine en middelgrote bedrijven optrekken van 10% tot 15%;
Het aandeel van hernieuwbare bronnen in de energievoorzieningsmix vergroten van 3,8% (2012) tot 14% (2023);
Een 4% daling van de jeugdwerkeloosheid in de vier grote steden;
Een 10% toename van de beschikbaarheid van bedrijfsvoorzieningen in specifieke stedelijke gebieden in de vier grote steden.