kansenvoorwest-logo-middel-3186

Zuid-Holland bereidt zich voor op de toekomst met innovatieprojecten

High tech kassen, circulaire hotel- en kantoorruimten en sensortechnologie in de bloementeelt: 47 Zuid Hollandse bedrijven gaan samenwerken om dit te realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) trekken er samen ruim €1 miljoen voor uit.

 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economie en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en MRDH-bestuurslid Maarten Struivenberg reikten maandag 15 januari de subsidie uit tijdens een werkbezoek aan The Green Village in Delft.

 

Nieuwe economie

In vier projecten komen ondernemers uit uiteenlopende branches samen. Door elkaars kennis te benutten en door inzet van technologieën als big data, 3d printing, sensortechnologie en robotisering komen nieuwe toepassingen tot stand die bijdragen aan de overgang naar een nieuwe economie.

Weerwoord op Aziatische concurrentie Kracht van de regio

“Nederland is Europees innvatieleider en presteert vooral goed als het gaat om het aandeel van het mkb in innovatie en de onderlinge samenwerking van deze bedrijven. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Opkomende economieën in Azië ontwikkelen hun kenniseconomie in hoog tempo en concurreren daarmee in toenemende mate met onze banen en inkomsten. Door het stimuleren van een sterke, regionale economische structuur, waartoe deze Zuid-Hollandse projecten behoren, kunnen mkb’ers door innovatie blijven bijdragen aan ons verdienvermogen”, aldus staatssecretaris Keijzer bij de uitreiking van de subsidie.

Kracht van de regio

 

De gezamenlijke subsidie komt beschikbaar via een regionale variant van de InnovatiePrestatieContracten (IPC). Dit is een landelijke regeling van het ministerie die gezamenlijke innovatieprojecten van 10 tot 20 bedrijven ondersteunt. Voor het eerst is deze regeling nu toegespitst op de kracht en ambities van een regio. Zuid-Holland kent veel innovatieve bedrijven die zichzelf én de regio kunnen versterken door samen te werken aan innovatie.

Fieldlabs als testomgeving

De 4 projecten kunnen de expertise van Zuid-Hollandse fieldlabs benutten. Dat zijn praktijkomgevingen waar bedrijven en kennisinstellingen nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen, testen en demonstreren. De fieldlabs ondersteunen ondernemers in hun innovatie-ambities met kennis en faciliteiten zodat zij hun producten en diensten sneller naar de markt kunnen brengen.

Gas geven op piekmomenten

In de gerberakwekerij van Aad van Veen in Rijswijk ging het tot nu toe vooral op gevoel, maar sinds kort komt er ook techniek bij kijken. Zo helpen computermodellen van teeltadviseur Martin van der Mei om de onderneming efficiënter te maken. Van der Mei: "We kunnen letterlijk gas terugnemen als het wat rustiger is en gas geven op piekmomenten als Kerst, Valentijn, Moederdag." Dat zorgt voor een veel concurrerender bedrijf. “Door te kunnen pieken op de juiste momenten kan je met inzet van gelijke middelen een hoger teeltrendement halen.

foto: bij uitreiking aan Greenhouse, foto: Remco Zwinkels (Remlicht producties)